LUCIA & EL BOSQUE DE CRISTAL” (2011)
(English Title: “LUCIA & THE CRYSTAL FOREST”)
by NILES ATALLAH

Video installation commissioned by the Cineteca Nacional de México (National Cinematheque of Mexico). This is a companion piece to the feature film “LUCIA” by Niles Atallah. The installation draws upon photographic studies in light and space shot before and during the production of the feature film.

The photographic studies were shot over a period of 18 months in an old house in Santiago, Chile, the main location in the film “LUCIA”. In the video installation a labyrinth is constructed in a gallery space measuring 14 meters by 7 meters. At the center of this dimly lit labyrinth there is a “luminous box”, measuring about 2 meters squared. The walls and ceiling of this structure are composed of backlit projections of the character Lucía walking through different rooms of her house.

The exhibition opened the annual “Foro Internacional de la Cineteca Nacional” in April, 2011 in Mexico City. It remained open throughout the month, adjacent to the screenings of the feature film “LUCIA”.

Technical Information and Credits
Audiovisual Installation ( 9’ loop)

Credits of the Cineteca Nacional de México: Paula Astorga, Verónica Ortiz Cisneros, Nelson Carro,
Allegra Cordero di Montezemolo, Francisco Rentería, Magaly Morales,
Miguel Ángel Ramírez, Alejandro Grande, Melina Díazmercado

Concept: NILES ATALLAH
7.0 Sound Design: ROBERTO ESPINOZA
Postproduction Sound: PABLO BAHAMONDEZ, SONAMOS.CL
Direct Sound: CLAUDIO VARGAS
Lucia: GABRIELA AGUILERA
Photography: NILES ATALLAH
Color and Image Correction: INTI BRIONES
Editing: JOSE LUIS TORRES LEIVA & NILES ATALLAH
Blu Ray Authoring: KINE-IMAGENES
Production company: DILUVIO

Article about the installation from the Cineteca Nacional: “Lucía y el bosque de cristal” (text in Spanish only).

IMAGE GALLERY:
Interior and exterior views of the installation, including the construction.